Transilvania Sud

Conferinta Transilvania de Sud

  • PDF

La 1 septembrie 1989, ia ființă Conferinţa Braşov, având în componență județele Brașov, Covasna, Harghita, Prahova și Sibiu. Sediul Conferinței a fost stabilit la Brașov, str. de Mijloc nr. 47

La 1 ianuarie 1992 prin reorganizare la nivel național în ceea ce priveşte teritoriul geografic, se înființează „Conferinţa Transilvania de Sud” cu sediul la Târgu Mureş. De atunci, aria de activitate se întinde pe teritoriul a cinci judeţe aflate în inima ţării: Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, judeţe în care trăiesc aproximativ 10% din cetăţenii României.

Conferința Transilvania de Sud este caracterizata printr-o mare diversitate etnica si culturala având în componența membrilor români, maghiari, sași, rromi, gabori dar si englezi sau italieni, fiind formată din județele Mureș, Brașov, Sibiu, Harghita și Covasna având în componență 9.438 de membri care se închină în 149 de comunităţi.

Această diversitate reprezintă farmecul acestei regiuni administrative deoarece permite și facilitează colaborarea credinciosilor cu persoane de diferite religii dar si apartinand diferitelor nationalitati si etnii prezente in zona. Se poate spune ca aceasta mica regiune reprezinta "mica Europa" a Romaniei iar dificultatile dar si oportunitatile de colaborare oferite de aceasta constituie cheia catre o intelegere durabila.

Exemplul gaborilor din Crăciunești arată că oamenii cărora li se acordă o atenție deosebită pe termen lung pot răsturna prejudecăți iar numeroasele comunități maghiare sau săsești ce funcționează în colaborare permanentă cu cele romînești sunt iarăși un exemplu de convietuire sociala bazata pe valori situate mai presus de diferente sociale.

In ceea ce priveste educatia, pe teritoriul Conferintei Transilvania Sud se regasește Școala Generală "Omega", singura școală adventistă din România acrediată de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și cuprinde toate ciclurile de învățământ obligatoriu, începând cu cel preșcolar și terminând cu cel liceal. Liceul Omega, cu profil de științe ale naturii, a fost  înființat în 2010, cu scopul de a completa veriga lipsă a unui ciclu care de la început a avut în centru principiile creștine de  educație.

Prestigiul căpătat de-a lungul vremii de această școală prin calitatea învățământului practicat, prin corpul profesoral nu doar cu meserie dar și cu vocație de dascăl, prin centrarea tuturor activităților pe elev și prin respectarea standardelor educaționale naționale existente au făcut din Școala Omega una dintre cele mai reprezentative instituții de învățământ din zonă.

De asemenea, pe teritoriul Conferintei se regaseste Școala "Muntele de Foc" din Câmpenița dar și grădinite sau centre de zi cum sunt cele de la Brasov, Sibiu, Sighisoara sau Câmpenita.

Atunci cand vorbim despre sanatate, poate cea mai vestita localitate este Herghelia, judetul Mures, datorita sanatoriului adventist infiintat aici in 1996. Într-un cadru natural splendid aici va intampina un centru medical unic în România (mai cu seamă datorită dietei vegetariane dar nu numai pentru asta). Centrul are o capacitate de 50 locuri de cazare, are bază proprie de tratament, cabinete medical, laborator pentru analize biochimice, laborator explorări funcționale și oferă servicii de reabilitare în bolile cronice “ale civilizaţiei”: boli cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate, boli reumatice, boli cauzate de stres, precum şi programe antistres, de abandonare a fumatului, de control a greutăţii corporale, cât şi asistenţă medicală primară şi asistenţă dietetică.

Rezultatele vorbesc de la sine: peste 10.000 de pacienti. De asemenea, Centrul a participat la un studiu ştiinţific condus în colaborare cu o universitate cunoscută din SUA. În doar 10 zile colesterolul a scăzut în medie cu 31%, glicemia a revenit la normal în 5 zile în cazul a 80% dintre subiecţii cu diabet tip II iar greutatea a scăzut în medie cu 1,6 kilograme.

You are here Prezentare Conferinta Transilvania Sud